troostzw

augustus

“Life is very long”, T.S. Eliot

August: Osage County, is een ‘well made play’ uit 2007 van Tracy Letts (1965), over de ontbinding van een Iers-Amerikaanse familie. Het werd internationaal met prijzen bekroond en een theaterhit. Troost bewerkt het tot de Nederlandse familietragedie ‘Augustus’. 12 personages, die geestig zijn en beschamend. Die voor jou op de pijnbank gaan liggen zodat hun ellende jou ontroert, troost en oplucht.

Berthil Westerveel, een voormalig hoogleraar en zeer succesvol dichter, is zoek. Gealarmeerd door de vermissing keren zijn drie dochters, met aanhang, terug naar het ouderlijk huis. Een bont gezelschap. Gaandeweg worden façades afgebroken en wonden blootgelegd. Dit onder de bezielende leiding van Lilian, de aan pillen verslaafde moeder des huizes. Ze is een monument van passieve agressie en dodelijke oneliners zoals alleen de allerbeste toneelschrijvers ze kunnen bedenken. Zijn de volwassen dochters sterk genoeg om zich aan haar wurggreep te ontworstelen?

TEKSTTracy Letts REGIE EN BEWERKING Rocco van Loenen SPELCOACHING Lieke-Rosa Altink
SPEL Marloes Bakema, Isabelle Bolluyt, Erika Halink Schöler, Bert ’t Hoen, Gersom Kremer, Margriet van der Meijden-Boudewijn, Suus de Nies, Thijs Sanderink, Lucas Smulders, Netty van Straaten, Ronald Stroo, Marije Tekstra PRODUCTIEGerco Stoffelsen, Els Meiners TECHNIEKPeter Leydekkers FOTOGRAFIE Annemiek van der Kuil | PhotoA

GESPEELD 23 juni t/m 2 juli 2016 LOCATIE Het Amsterdams Theaterhuis