troostzw

in memoriam Anna Brands

 

Donderdag 2 mei 2019 is Anna Brands op 75-jarige leeftijd plotseling overleden. Anna behoorde sinds de oprichting van Troost tot de vaste kern van spelers. Ze speelde zelfs al bij onze rechtsvoorganger Spotlicht en stond bekend om haar sterke moeder rollen. Natuurlijk omdat ze een van onze oudere spelers was, maar ook omdat ze als geen ander kon invoelen wat het betekent om alles voor je kind te doen. Hard te zijn, zacht te zijn. Alles uit de kast te halen.

Dat uit de kast halen deed ze voor elke rol op het toneel. Ze stond er altijd. Met gekende tekst. In alle rust en beschaafdheid. Geen rol was te klein; geen inspanning te groot. Op het toneel en er buiten kon ze anderen ruimte geven en laten schitteren.

Schitteren deed ze zelf ook. In ‘Adel Blank’ - haar lievelingsrol - liet ze anderen hilarisch voor haar draven. In ‘Nadien’ raakte ze als de oude zwerfster, met haar eigen hondje, alle harten. En in ‘Engelen van Amsterdam’ - haar laatste rol in 2015 - liet ze zien wat ervaring kan brengen: kwetsbaarheid en kracht in één vrouw.

‘Als God ergens in zit, is het in een amarylisbol’ zegt ze in ‘Brak’, het stuk over twee Amsterdamse zussen aan het eind van hun leven, dat ze 25 keer speelde. Zoals in vele van haar rollen - hoe wrang nu - laat ze daarna het leven. Maar niet zonder ons de eenvoud van het leven over te brengen; nuchter en vertrouwend. Die levensles van Anna klinkt nu door.

Troost mist een van haar bouwstenen. En een prachtig zacht mens.