troostzw

bedrog

“Ik heb hem altijd meer gemogen dan jou. Misschien had ik zelf een affaire met Jeroen moeten beginnen.”

Emma en Jeroen hebben een verhouding, zeven jaar lang. Jeroen is de beste vriend van Emma’s man Robert. Het stuk begint als de verhouding tussen Emma en Jeroen al voorbij is en eindigt op het moment dat die verhouding begint. In dit verloop wordt meedogenloos getoond hoe de liefde geworteld is in zelfbedrog en in het bedrog van onze geliefden. Tegelijkertijd maakt het - tegen alle schuldgevoelens en illusie in - de opwinding van liefde en verlangen voelbaar.

Bedrog (Betrayal, 1978) wordt gezien als een van Harold Pinters beste stukken. Het heeft niet het absurdisme of de politieke lading van Pinters overige werk, maar met precisie ontleedt het liefde en ontrouw in een grootstedelijk intellectueel milieu. Het is dan ook gebaseerd op Pinters eigen buitenechtelijke verhouding met een bekende BBC-journaliste.

TEKST Harold Pinter VERTALING Gerrit Kouwenaar REGIE Jules Noyons SPEL Marloes Bakema, Wouter de Graaf en Michel Hueber FOTOGRAFIE Annemiek van der Kuil | PhotoA.nl GESPEELD oktober 2019 en in 2020 in diverse huiskamers.